~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
................................* Συνέχεια του Ιστολογιου της εφημερίδας "Αρκαδικό Βήμα" (http://arkadiko.blogspot.gr/ )
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
..............* ΕΙΔΗΣΕΟΓΡΑΦΙΚΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΑΡΚΑΔΩΝ (1988 - 2018) - 30 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕ ΣΥΝΕΠΕΙΑ ΣΤΗΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ *

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
ειδήσεις, νέα και ρεπορτάζ από τις παροικίες των Αρκάδων...................... ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ: arkadikovima@gmail.com
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

ΕΙΔΗΣΕΟΓΡΑΦΙΚΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΑΡΚΑΔΩΝ (1988 - 2018)

ΕΙΔΗΣΕΟΓΡΑΦΙΚΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΑΡΚΑΔΩΝ (1988 - 2018)
............. ΕΙΔΗΣΕΟΓΡΑΦΙΚΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΑΡΚΑΔΩΝ (1988 - 2018) - 30 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕ ΣΥΝΕΠΕΙΑ ΣΤΗΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ - (Ιστολόγιο 1ο))
No news good news.....


"O άνθρωπος πρέπει κάθε μέρα ν᾽ακούει ένα γλυκό τραγούδι, να διαβάζει ένα ωραίο ποίημα, να βλέπει μια ωραία εικόνα και, αν είναι δυνατόν, να διατυπώνει μερικές ιδέες. Αλλιώτικα χάνει το αίσθημα του καλού και την τάση προς αυτό...". Γκαίτε.

Πέμπτη 3 Μαΐου 2018

Κινδυνεύει με κατάρρευση, εξ αιτίας της αδιαφορίας των αρμοδίων υπηρεσιών το πετρόχτιστο γεφύρι του Κοντού στο φαράγγι του Λούσιου ποταμού

Φίλιππος Καρβελάς
                                Παλαιοχώρι Γορτυνίας                                
           εκπέμπει SOS, κινδυνεύει με κατάρρευση          


Κινδυνεύει με κατάρρευση, εξ αιτίας της αδιαφορίας των αρμοδίων υπηρεσιών το πετρόχτιστο γεφύρι του Κοντού στο φαράγγι του Λούσιου ποταμού εκπέμπει SOS, κινδυνεύει με κατάρρευση Παλαιοχώρι Γορτυνίας Το τρικάμαρο πετρόχτιστο γεφύρι του Κοντού στο φαράγγι του Λούσιου ποταμού, που ένωνε και ενώνει το Παλαιοχώρι με την Ζάτουνα και του Μάρκου στον παλιό ημιονικό δρόμο, εκπέμπει SOS. Κινδυνεύει με κατάρρευση, εξ αιτίας της αδιαφορίας των αρμοδίων υπηρεσιών. Το τρικάμαρο γεφύρι του Κοντού στον Λούσιο το κατασκεύασαν Ιταλοί τεχνίτες το έτος 1864 με δαπάνη Κανέλου Σεκόπουλου από Δημητσάνα. 
Χρησιμοποιήθηκε ασβέστι από τρία ασβεστοκάμινα. Είναι από πολλά χρόνια εγκαταλειμμένο και ασυντήρητο. Ο δρόμος που ξεκινάει από τον ιστορικό πλάτανο του Παλαιοχωρίου και φθάνει στο γεφύρι και είναι πλέον μη προσβάσιμος στους επισκέπτες. Ο πλάτανος αυτός έχει χαρακτηρισθεί διατηρητέο ιστορικό μνημείο της φύσης της φύσης με την με αριθμό 200995/ 7950/19-12-79 απόφαση του Υπουργού Γεωργίας (ΦΕΚ 121/ 21-2-1980,τεύχος Δ΄). Κάτω από τον πλάτανο είναι το εκκλησάκι των Αγίων Αναργύρων, που είχε καταστραφεί το 1770 στα Ορλωφικά και ανακαινίστηκε το έτος 1995 με δαπάνες του Συλλόγου των Απανταχού Παλαιοχωριτών. 
Σε μικρή απόσταση από τον πλάτανο βρίσκεται η ομώνυμη πηγή, από την οποία το χωριό υδρευόταν μέχρι το έτος 1972. Ο δρόμος σήμερα βρίσκεται σε άθλια κατάσταση και οι ιδιοκτήτες των κτημάτων της περιοχής, από τον πλάτανο μέχρι το γεφύρι του Κοντού και εκείθεν μέχρι το Δαφνί και του Μαυρογιάννη, με μεγάλη δυσκολία διέρχονται για την καλλιέργεια των κτημάτων και την συλλογή των καρπών (καρύδια και ελιές). 
Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Παλαιοχωρίου με αναφορά του προς τον κ. Αντιπεριφερειάρχη επεσήμανε ό,τι το γεφύρι είναι από πολλά χρόνια εγκαταλειμμένο και ασυντήρητο, κινδυνεύει να αποψιλωθεί, αφού κάποιοι ασυνείδητοι άρχισαν να ξηλώνουν τις σκαλιστές πέτρες των στηθαίων του γεφυριού και ζήτησε να παρθούν κάποια μέτρα για την σωτηρία του. 
 Ένα από τα μέτρα αυτά είναι και η ανάγκη αποκατάστασης του δρόμου προς το γεφύρι, με μικρή αναπροσαρμογή, ώστε ο παλαιός ημιονικός δρόμος να πάρει την μορφή αγροτικού δρόμου και να διέρχονται από αυτόν και μέχρι το γεφύρι του Κοντού αγροτικά αυτοκίνητα και άλλα, ώστε να καταστεί δυνατή η συντήρηση του γεφυριού και κατ’ επέκταση και η επισκεψιμότητα σ’αυτό. Η ωφέλεια από τον δρόμο αυτόν θα είναι μεγάλη και θα συμβάλλει πολλαπλώς στην ανάπτυξη όχι μόνον της περιοχής, άλλα και στην ανάπτυξη των γύρω κωμοπόλεων και χωριών. Δυστυχώς όμως κανένα ενδιαφέρον « φωνή βοώντος εν ερήμω». 

______________

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου