~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
................................* Συνέχεια του Ιστολογιου της εφημερίδας "Αρκαδικό Βήμα" (http://arkadiko.blogspot.gr/ )
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
..............* ΕΙΔΗΣΕΟΓΡΑΦΙΚΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΑΡΚΑΔΩΝ (1988 - 2018) - 30 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕ ΣΥΝΕΠΕΙΑ ΣΤΗΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ *

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
ειδήσεις, νέα και ρεπορτάζ από τις παροικίες των Αρκάδων...................... ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ: arkadikovima@gmail.com
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

ΕΙΔΗΣΕΟΓΡΑΦΙΚΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΑΡΚΑΔΩΝ (1988 - 2018)

ΕΙΔΗΣΕΟΓΡΑΦΙΚΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΑΡΚΑΔΩΝ (1988 - 2018)
............. ΕΙΔΗΣΕΟΓΡΑΦΙΚΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΑΡΚΑΔΩΝ (1988 - 2018) - 30 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕ ΣΥΝΕΠΕΙΑ ΣΤΗΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ - (Ιστολόγιο 1ο))
No news good news.....


"O άνθρωπος πρέπει κάθε μέρα ν᾽ακούει ένα γλυκό τραγούδι, να διαβάζει ένα ωραίο ποίημα, να βλέπει μια ωραία εικόνα και, αν είναι δυνατόν, να διατυπώνει μερικές ιδέες. Αλλιώτικα χάνει το αίσθημα του καλού και την τάση προς αυτό...". Γκαίτε.

Τετάρτη 24 Ιανουαρίου 2018

ΤΡΑΓΙΚΟ ΤΟ ΕΠΙΠΕΔΟ ΤΟΥ ΔΗΜΟΓΡΑΦΙΚΟΥ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΟΣ ΣΤΟ ΧΩΡΙΟ ΖΩΝΗ ΑΡΚΑΔΙΑΣ

 ΔΗΜΟΓΡΑΦΙΚΟ & ΑΡΚΑΔΙΑ  


ΤΡΑΓΙΚΟ ΤΟ ΕΠΙΠΕΔΟ ΤΟΥ ΔΗΜΟΓΡΑΦΙΚΟΥ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΟΣ
ΣΤΟ ΧΩΡΙΟ ΜΑΣ ΖΩΝΗ ΑΡΚΑΔΙΑΣ


Γράφει ο Γιάννης Π. Γαϊτανάκης


Στο τέλος του προηγούμενου έτους και στις αρχές του καινούργιου, δυο ακόμη συγχωριανοί μας απεβίωσαν και η απώλεια τους, εκτός των άλλων, ήρθε να μας επισημάνει και την φθίνουσα πορεία του πληθυσμού στο χωριό μας, που πλέον έχει πάρει τραγικές διαστάσεις, με καθοδική εξέλιξη και ταυτόχρονη γήρανση του συνόλου των κατοίκων, δεδομένου ότι πλέον στο χωριό δεν υπάρχουν ανήλικοι αλλά μόνο μεσήλικες και ηλικιωμένοι κάτοικοι, που σημαίνει ότι και το ισοζύγιο θανάτων, γεννήσεων, καταγράφει μόνο θανάτους.
Δεν είναι ευχάριστο το θέμα που παρουσιάζουμε, είναι όμως η σκληρή πραγματικότητα, για το χωριό μας αλλά και γενικά για την πατρίδα μας και ειδικά για τις μικρές επαρχιακές κοινότητες. Οξύτατο το Δημογραφικό πρόβλημα, σε τραγικά επίπεδα και με δυσοίωνες προβλέψεις για την εξέλιξή του, αφού δεν υπάρχει στον ορίζοντα διαφαινόμενη λύση. Η γήρανση του πληθυσμού, η μείωση των γεννήσεων και η γενική διάθεση για αστυφιλία και εσχάτως και για μετανάστευση, οδηγούν σε μαρασμό και σε ολική εξαφάνιση τις μικρές κοινότητες, όπως το χωριό μας και τα στοιχεία της μείωσης του πληθυσμού είναι πια σοκαριστικά.
Παραθέτουμε την εξέλιξη του πληθυσμού στο χωριό μας, όπως έχει καταγραφεί από τις επίσημες κρατικές απογραφές, οι οποίες βέβαια, ως γνωστόν, είναι κατά βάση αναξιόπιστες, αφού καταγράφουν ως μόνιμους κατοίκους και τους επισκέπτες, είναι όμως ενδεικτικές τις φθίνουσας πορείας του πληθυσμού.
Αυτό όμως που είναι πέραν πάσης αμφιβολίας απόλυτο, είναι η απογραφή που κάναμε σε χρονικό διάστημα λίγων ημερών μέσα στον μήνα Ιανουάριο του 2018 και καταγράφει τους πραγματικούς μόνιμους κατοίκους του χωριού μας (με τις ελάχιστες αυξομοιώσεις λόγω μετακινήσεων και επισκέψεων τις οποίες δεν προσμετρούμε). Όπως θα δείτε στο γράφημα που ακολουθεί οι μόνιμοι κάτοικοι του χωριού μας την περίοδο αυτή δεν ξεπερνούν τους τριάντα δυο (32), άπαντες μεσήλικες και ηλικιωμένοι. Μόνη παρηγοριά, η παρουσία επισκεπτών, που δυστυχώς λόγω και της οικονομικής κρίσης και αυτή έχει περιοριστεί αισθητά. 
Γιάννης Π. Γαϊτανάκης
ΖΩΝΗ ΑΡΚΑΔΙΑΣ
________

Τα γράφουμε και τα λέμε συνέχεια, έχουμε γίνει ίσως κουραστικοί, αλλά κάτι πρέπει να γίνει. Ας δώσει το κράτος κίνητρα να έρθουν νέοι άνθρωποι στα χωριά, να ανοίξουν σπιτικά και να στήσουν δικές τους δουλειές. Έτσι που πάει, σε λιγότερο από δέκα χρόνια, η Ζώνη θα μείνει με 10 το πολύ κατοίκους. Οι απανταχού Ζωναταίοι ας ευαισθητοποιηθούν, ο Πρόεδρος της Κοινότητας και ο Σύλλογος, ας αναλάβουν κι αυτοί πρωτοβουλίες...
______

Από χθεσινό, αξιοπρόσεχτο άρθρο του Γιάννη Παν. Γαϊτανάκη,
 στο ιστολόγιο: zoniarkadias.wordpress.com

~~~~~~~~~~~~~



Zacharoula Gaitanaki Μαρία μου, καλή σου μέρα. Δεν υπάρχει καμία μέριμνα για τα μικρά ελληνικά χωριά. Το βάρος δίνεται στις έδρες των Δήμων και για τα χωριουδάκια τίποτα. Χρειάζονται κίνητρα να έρθουν οι νέοι άνθρωποι εδώ και να ανοίξουν σπιτικό: μηδενική φορολογία για δέκα χρόνια (αλλά με βεβαιωμένη συνεχή παρουσία τους στο χωριό όχι απλά να δηλώνουν ότι μένουν εδώ και να ζουν στην Αθήνα), υποδομές σε τεχνολογία (δωρεάν σύνδεση Ίντερνετ) κ.ά. Επίσης: α) εκπτώσεις στα δημοτικά τέλη σε όλους τους ΜΟΝΙΜΟΥΣ κατοίκους, β) έργα εξωραϊσμού με περισσότερη καθαριότητα, επέκταση του φωτισμού σε όλες τις γειτονιές, γ) στήριξη των νέων οικογενειών (με εφάπαξ βοήθημα) κάθε φορά που αποκτούν παιδί, δ) εκπτωτικά κουπόνια για αγορές στα μαγαζιά της έδρας του Δήμου, ε) βοήθεια στους αγρότες με Δημοτικά μηχανήματα, για να καθαριστούν αγροτικοί δρόμοι ή χωράφια τους που θέλουν να τα καλλιεργήσουν, στ) αξιοποίηση των ιδεών και προτάσεων των ανθρώπων κάθε χωριού και τόσα άλλα. Δεν θέλουν όμως να κάνουν τίποτα, είναι σχέδιο σε εξέλιξη και τη ερήμωση των χωριών μας.

~~~~~~~~~~~~~

Zacharoula Gaitanaki Δώστε έμφαση στο θέμα, απασχολεί πολλά χωριά. Οι αρμόδιοι κάθονται στα γραφεία τους, δεν έχουν γνώση του τι πραγματικά συμβαίνει.
Διαχείριση

Πάνος Αϊβαλής Η υπογεννητικότητα είναι ένα τεράστιο πρόβλημα για ολόκληρη την χώρα.... Δυστυχώς εδώ και χρόνια υπερισχύουν οι θάνατοι σε σχέση με τις γεννήσεις.... και τώρα με την κρίση που περνάει η χώρα δυσκολεύουν περισσότερο τα νέα ζευγάρια να τεκνοποιήσουν.... το κράτος ως συνήθως είναι παντελώς αδιάφορο!! καμία μέριμνα για τις πολύτεκνες οικογένειες....

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου